............................. coś pysznego ..............................
niedziela, 28 września 2008
Murzynek III
- 200 g masla roslinnego
- 3 czubate lyzki kakao
- 1 szklanka cukru
- cukier waniliowy
- 4 jajka
- 1 szklanka maki
- 1 lyzeczka proszku do pieczenia
- 2 lyzki koniaku
- olejek rumowy
- bakalie (rodzynki, migdaly lub orzechy wloskie)
- skorka pomaranczowa smazona w cukrze
- tluszcz i tarta bulka do formy

Tluszcz, kakao i cukier z dodatkiem 6 lyzek wody stopic na ogniu i podgrzewac mieszajac, ale nie dopuscic do zagotowania. Odstawic z ognia, odlac 6-8 lyzek, a gdy pozostala masa przestygnie, dodac zoltka i przesiana make z proszkiem do pieczenia, stale mieszajac. Na koniec wlac koniak, olejek rumowy, wsypac bakalie i delikatnie polaczyc z piana ubita z bialek. Ciasto przelozyc do formy wysmarowanej tluszczem i wysypanej tarta bulka. Piec okolo 40 min. Polac polewa czekoladowa (odlana na poczatku).

Murzynek II
- 2 szklanki maki
- 4 jajka
- 25 dag masla lub margaryny
- 2 szklanki cukru
- 4-5 lyzek kakao
- 50 ml wytrawnego alkoholu
- 1/2 szklanki wody
- lyzeczka proszku do pieczenia
- dowolne bakalie

Zagotowac maslo (lub margaryne) z cukrem (uwazac, aby nie wykipialo), dodac kakao oraz wode i ponownie zagotowac. Odlac pol szklanki masy, a pozostala oziebic i przelozyc do miski, wsypac przesiana make zmieszana z proszkiem, dodac zoltka oraz bakalie. Wszytkie skladniki polaczyc, wlac alkohol, dodac piane ubita z bialek i ostroznie wymieszac. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku okolo 45 min. Ostudzic w blaszce. Polac pozostawiona masa.

sobota, 10 lutego 2007
Pink Lady
          - dwie miarki ginu
          - jedna miarka soku z limony
          - łyżeczka śmietanki na kieliszek
          - połowa białka jaja na kieliszek
          - łyżeczka do herbaty grenadiny na kieliszek
          - cukier
          - kostki lodu

Umiescić cztery kostki lodu w shakerze, dodać gin, sok z limony, śmietankę i białko jaja. Dokładnie wstrząsnąć. Zwilżyć rant ochłodzonego kieliszka koktajlowego grenadiną i zanurzyć w cukrze. Przecedzić koktajl do tak udekorowanego szkła.

poniedziałek, 11 września 2006
Łosoś w skorupce

          - 100 ml białego wina
          - 100 g boczku wędzonego
          - 1 cytryna
          - 200 g gotowego ciasta francuskiego
          - 30 g masła
          - mąka do podsypania
          - sól
          - pieprz do smaku
          - 100 ml śmietanki Rama Cremefine do gotowania
          - 2 równe filety z łososia po 300 g

Z filetów wyjmij pęsetką ości i odetnij skórę. Pokrój boczek w kostkę. Podsyp stolnicę mąką i rozwiń ciasto francuskie. Filety posyp z obu stron świeżo zmielonym pieprzem i posól. Na środku ciasta połóż jeden filet. Na nim rozłóż równomiernie boczek. Przykryj go drugim filetem i owiń całość ciastem (jakbyś owijał kawałkiem płótna). Krawędzie ciasta, które się stykają, posmaruj wodą, żeby się lepiej skleiły. Nadmiar ciasta odetnij, a brzegi zawiń pod spód. Wstaw całość na 25 min do piekarnika rozgrzanego do 220C.
Żeby przygotować sos, wyciśnij do garnka sok z cytryny i wlej wino. Podgrzewaj do momentu, kiedy wino się zredukuje. Dodawaj do sosu śmietankę i zdejmij garnek z ognia. Dokładnie wymieszaj. Wrzuć masło i znów wymieszaj. Dodaj sól i pieprz do smaku. Po wyjęciu z pieca ciasto z łososiem przekrój na 4 równe części. Połóż każdą na środek talerza i polej wokół sosem.

środa, 03 maja 2006
Krem z selerów i ziemniaków

          - 35 dag selera
          - 80 dag ziemniaków
          - 20 dag cebuli
          - 4 łyżki masła
          - łyżka oliwy z oliwek
          - lyżka mąki
          - półtora litra wody
          - 2 kostki bulionowe z kurczaka
          - łyżeczka vegety
          -pół szklanki gęstej śmietany
          - sól
          - pieprz

Ziemniaki i seler obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Obraną cebulę posiekać. Wszytko razem wrzucić do garnka z rozgrzanym tłuszczem ( masłem i oliwą ), smażyć, mieszając przez 5 min. Oprószyć mąką i smażyć jeszcze przez 2 min. Wlać wodę, zagotować z kostkami bulionowymi i vegetą. Garnek przykryć i postawić na płytce ochronnej.  Zupę gotować na małym ogniu przez 30 min, potem zmiksować lub przetrzeć przez sito. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz wymieszać ze śmietaną. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.


Roladki z szynki w galarecie

          - 4 plasterki szynki
          - puszka tuńczyka
          - łyżka masła
          - kilka rzodkiewek
          - 8 oliwek
          - szklanka wywaru wołowego
          - łyżeczka żelatyny
          - liście zielonej sałaty
          - jajo
          - 4 korniszony

Jajo ugotować na twardo. Każdy plasterek szynki przekroić na pół. Masło rozetrzeć z ugotowanym żółtkiem i tuńczykiem oraz dwoma drobno posiekanymi korniszonami. Przygotowanym farszem posmarować plastry szynki, zwinąć w ruloniki. Ułożyć na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty. Ozdobić rzodkiewkami, oliwkami i drobno pokrojonym białkiem oraz korniszonami. Żelatynę rozpuścić w części zimnego wywaru wołowego, dodać resztę i zagotować.  Gdy galareta będzie tężeć, zalać nią roladki ułożone na półmisku. Pozostawić w lodówce do zastygnięcia.  Podawać na przystawkę z białym pieczywem.



poniedziałek, 01 maja 2006
Ciasteczka sezamowe
          - 50 g mąki
          - 150 g masła
          - 100 g białego cukru
          - 3 łyżki brązowego cukru
          - 100 g łuskanych orzechów włoskich
          - 100 g białego ziarna sezamowego
          -  2 jajka
          - 1 opakowanie cukru waniliowego

Orzechy drobno siekamy. Jajka ucieramy z masłem, białym cukrem, brązowym cukrem i waniliowym. Gdy masa zbieleje, a cukier będzie całkowicie roztarty, dodajemy mąkę, orzechy i ziarno sezamowe. Ucieramy. Na blasze wyłożonej trzema warstwami papieru do pieczenia kładziemy łyżką po 6 porcji ciasta, pozostawiając między nimi duże odstępy. Pieczemy ciasteczka partiami po około 6 minut w temperaturze 200*C aż się zazłocą. Ciasteczka przed włożeniem do szczelnie zamykanego pojemnika musimy ostudzić. Można je przechowywać do dwóch tygodni.

Kaczka po pekińsku
          - tuszka kaczki (około 1,5 kg)
          - 2 łyżki sosu sojowego
          - łyżka octu winnego
          - mały kieliszek wódki
          - 2 łyżki miodu
          - łyżka oleju
          - łyżka mąki ziemniaczanej
          - po szczypcie : anyżku, imbiru, goździków,nasion kopru
          - ogórek wąż
          - 4 dymki
          - sól

Sos sojowy, miód, ocet, olej, mąkę ziemniaczaną i wódkę utrzeć z przyprawami na gładką masę. Umytą i osuszoną tuszkę obłożyć tą masą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 *C. W czasie pieczenia często polewać tworzącym się sosem. Miękką kaczkę wyjąć i podzielić na porcje. Ogórek obrać i pokroić na cienkie paseczki. Dymkę umyć i podzielić na ćwiartki. W sosie powstałym w czasie pieczenia obsmażyć ogórek i dymkę. Udekorować nimi półmisek z kaczką.


O autorze
Zakładki:
Get Gifs at BestCodez.com bkaja@tlen.pl, kbiczysko7@wp.pl, inna20@gazeta.pl
EditingMySpace.com,Your one stop graphic spot
Get graphics at Nackvision.com
MÓJ GŁÓWNY BLOG

MySpace images

MySpace images

blog layouts

blog layouts

Get Gifs at BestCodez.com Get Gifs at BestCodez.com Get Gifs at BestCodez.com
Dodatki na bloga
Blog images

Blog images

Get Gifs at BestCodez.com MySpace

MySpace

Get graphics at Nackvision.com